Lees hier een artikel over dit project
Sinds 2008 is Marlies Rohmer supervisor van het gebied Zeeheldenbuurt, Zeeburgereiland. Het stedenbouwkundig plan, dat aanvankelijk door de dienst R&D gemaakt werd, ging uit van enigszins monumentale bebouwing. Marlies Rohmer heeft een voorstel gedaan tot een meer informele verkaveling. Het ‘gevarieerd ensemble’ geeft gestalte aan een levendige wijk met als leidend thema: eenheid in verscheidenheid.
‘Met de keuze voor Marlies Rohmer in 2008 maakt de gemeente de keus voor een “wilde wijk” die ruimte biedt aan levendigheid en veel wooncomfort. Een beetje rommelig mag, goede buitenruimtes zijn verplicht en het gebruik van ornamenten is toegestaan.’
Het betreft een plan voor 2500 woningen met bijbehorende voorzieningen, meerdere scholen en een (sport)park. De architectonische ambitie voor RI-Oost is het realiseren van een buurt die ruimte biedt voor een levendige invulling met veel wooncomfort.
De orthogonale structuur van de voormalige verkaveling van de rioolzuiveringsinstallatie ligt ten grondslag aan de ruimtelijke opzet van RI-Oost. De identiteit van RI-Oost wordt sterk bepaald door het hergebruik van drie silo’s. De opzet van de buurt kenmerkt zich door een gesloten wand van bebouwing langs de hoofdwegen, een laagbouwmilieu langs het water van het Buiten-IJ en gevarieerde ensembles binnen in de buurt. De inrichting van de openbare ruimte heeft een verbindend effect binnen het gevarieerde woonlandschap.
De eerste woonbuurt op het Zeeburgereiland in Amsterdam combineert wooncomfort met een informele, uitnodigende openbare ruimte. Deze ‘Sportheldenbuurt’ wordt een onmiskenbaar stedelijke buurt met een hoge woningdichtheid en een gemengde bevolking. Maar de anonimiteit van de grote stad wordt vermeden. Stedenbouwkundige Marlies Rohmer, tevens supervisor, zette veel ontwerpmiddelen in om hier een levendige straatcultuur los te maken.
Woningen zijn nadrukkelijk betrokken op die openbare ruimte. Voor de gevel van bijna elk woongebouw is een ‘margestrook’ ontworpen. Dat is een zone van anderhalve meter waar bewoners contact kunnen maken met de openbare ruimte zonder het eigen domein te verlaten. Ook ging veel aandacht uit naar balkons en terrassen.
De Urban Sport Zone, met een grote skatebaan als meest spectaculair onderdeel, en drie herbestemde silo’s vormen de blikvangers. Straten en pleinen hebben juist een rustige inrichting gekregen. De continuïteit in de openbare ruimte versterkt de samenhang tussen de verschillende bouwblokken.
Regelmatig organiseert de gemeente een meet-up met bewoners waarin nieuwe ontwikkelingen en kwesties worden besproken. Bewoners kunnen er hun ideeën kwijt en zo zelf betekenis geven aan hun plek. Resultaten zijn concreet aanwijsbaar.