Documentaire Gouden Piramide
Documentaire De Metamorfose (1)
Documentaire De Metamorfose (2)
Een nieuw verleden voor het Dobbelmanterrein
De voormalige wasmiddelenfabriek Dobbelman in Nijmegen wordt herbestemd. Voor het gebied met totaal ca 50.000 m2 BVO, met een stedelijke vitaliteit, hebben we een masterplan (en een beeldkwaliteitsplan) gemaakt volgens een ‘patchworkmodel’, waarbij een compositie van volumes van verschillende schaal, verwant aan de oorspronkelijke organisch gegroeide indeling van het fabrieksterrein, leidend is geweest. Industrieel ogende woongebouwen, getransformeerde casco’s, afgewisseld met bestaande gebouwen en nieuwe stadswoningen bieden gedifferentieerde woonruimte aan een uiteenlopende groep mensen. Ook de voormalige schoorsteen en lichtreclames blijven behouden om het industriële karakter te accentueren. Het binnenterrein, de ‘wasstraat’ is een semi-openbare ruimte, geplaveid met stelconplaten, afkomstig van het voormalige fabrieksterrein. De bewoners kunnen zelf invulling geven aan deze ongeprogrammeerde ruimte.
Inspraak: het open planproces
Het Patchworkmodel leende zich uitstekend voor betrokkenheid van omwonenden. Het schuiven met programma onderdelen past goed bij het oorspronkelijke karakter van het fabrieksterrein. Daarnaast zijn verschillende thema’s in werkgroepjes voorbereid.
Woonfabrieken
Een deel van de bebouwing is door MR A&U architectonisch uitgewerkt (de overige bebouwing door MR gesuperviseerd zodat eenheid in verscheidenheid ontstond):drie ‘woonfabrieken’, een mix van bedrijvigheid en wonen. Het voormalige gebouw L, waarvan het casco behouden is gebleven, is met studio’s en ateliers verbouwd tot een plek voor kunst en cultuur, met daarboven elf grote loftwoningen. De woningen hebben hoge en vrij indeelbare ruimtes. Harmonica puien kunnen geheel geopend worden, waarmee de buitenruimte onderdeel wordt van de woning. De stoere baksteen gevels en de aluminium kappen hebben een industriële uitstraling.
Woonzorgcomplex
Naast wonen en werken biedt het plan ook ruimte aan een woonzorgcomplex met op de begane grond een psychiatrische dagopvang. Erboven woonzorgwoningen gesitueerd om een enorme serre met planten, zodat een beschermde semi-buitenomgeving ontstaat.