Film OOG BNA Architectuurprijs 2011
Onder het motto ‘De intense stad’ wil de gemeente Groningen haar binnenstad verdichten en programmatisch verrijken. Een van de thema’s – de ‘parochiale ruimte’, een semi-publieke ruimte binnen het bouwblok, bedoeld voor bewoners en omwonenden – is succesvol uitgewerkt in het woonblok van Marlies Rohmer Architects & Urbanists.
De woningen, bedoeld voor jongeren en starters, zijn gesitueerd rondom een collectief binnengebied dat de uitstraling heeft van een binnentuin. Een pleintje verbindt op subtiele wijze het semi-publieke binnengebied (de parochiale ruimte) met het publieke domein van de Bloemsingel.
De meanderende galerijen genereren levendigheid door goed ‘bezonde’ plekken om te zitten. Versterkt door bedrijfsruimte op de begane grond, waardoor een levendige plint ontstaat.
Het resultaat is een intieme, maar dynamische ontmoetingsplaats, op een cruciale plek in de stad.
Het casco (generieke kolommenstructuur en ruime universele verdiepingshoogte) maken het gebouw voor verschillende, toekomstige, doeleinden (wonen, werken of recreëren) geschikt. De duurzaamheid komt niet alleen tot uitdrukking in de flexibele indeling, maar ook in de ‘rijkdom & overdaad’. Met industriële, en minder tijdrovende en kostbare, technieken is op een eigentijdse manier het ‘rijke gevoel’ van vroeger opgeroepen. De gevelvullende metselwerk elementen met patroon en reliëf zijn geprefabriceerd. Door het vervoeren van pasklare onderdelen naar de bouwplaats ontstaat minder afval op de bouwplaats zelf en minder energieverbruik voor bewerking en transport.